Leeuwenwelp
Leeuwenwelp is een ‘organisatie voor bijzondere jeugdzorg (OvBJ)’ gelegen te Kapellen arrondissement Antwerpen). Wij bieden hulp aan kinderen en/ of jongeren en hun gezin die zich in een verontrustende thuissituatie bevinden.
Leeuwenwelp is een erkende organisatie binnen Agentschap Opgroeien – Jeugdhulp van de Vlaamse Overheid voor de volgende modules:
-
Verblijf van 2,5 tot 24 jaar
-
Contextbegeleiding laag intensief
-
Contextbegeleiding breedsporig
-
Contextbegeleiding Signs of Safety (SofS)
-
Mobiele begeleiding 1 Gezin 1 Plan
-
Crisisopvang
Onze afdeling ‘verblijf in combinatie met contextbegeleiding’ is niet rechtstreeks toegankelijk. Jongeren en hun gezin kunnen er terecht na verwijzing door de Afdeling Continuïteit en Toegang (ACT), al dan niet in samenwerking met een gemandateerde voorziening (Ondersteuningscentrum Jeugdzorg, vertrouwenscentrum Kindermishandeling) of de Jeugdrechtbank.
De dienst contextbegeleiding (laag intensief/ breedsporig) is rechtstreeks toegankelijk. Dit wil zeggen dat je als gezin rechtstreeks met ons contact kan nemen en gaan we samen kijken welke gepaste hulp wenselijk zou zijn.
Crisisopvang kunnen op verwijzing van het crisismeldpunt.
Kortom welke hulpverlening ook wenselijk is, de ultieme finaliteit is om terug verbinding te maken met de kinderen en/ of jongere en hun netwerk.
Wat kenmerkt ons?
Maatwerk: kwaliteitsvolle zorg organiseren vraagt de nodige aandacht voor de vragen, verlangens, dromen en noden van de jongere en zijn netwerk. Dit ongeacht de zware rugzak, de trauma’s, stoornis(sen), mentale beperkingen en/ of moeilijke relaties met de context die een jongere met zich meedraagt.
01
Kleinschaligheid: het leefklimaat binnen Leeuwenwelp wordt gekenmerkt door een huislijke en gezinsgerichte sfeer. Dit biedt door middel van onze infrastructuur, het sociaal-ruimtelijk perspectief, … een veilige basis om als ‘gewone jongere’ te mogen ontwikkelen, te mogen opgroeien, … .
02
Specifieke ondersteuningsnoden: Specifieke noden (vb.: ernstige ontwikkelingsstoornis, ernstige gedrags- en/ of emotionele beperking, …) die extra ondersteuning vragen, kunnen we SAMEN extra ondersteuning inschakelen door expertise met elkaar te delen.
Vanuit Leeuwenwelp wordt er nauw samengewerkt met een extern psycholoog/ psychiater.
03
Verbinding: we trachten steeds vanuit de begeleiding (professionele nabijheid) een relatie aan te gaan met de jongere en zijn omgeving. Dit is een belangrijk fundament om hulpverlening op te bouwen. Zo kan de hulpverlener verbinding maken met zowel zijn leefwereld als met die van het netwerk.
04
Positief werkklimaat: over het algemeen zijn medewerkers tevreden over hun werkplek binnen Leeuwenwelp. Deze tevredenheid zorgt voor de nodige motivatie om elke dag opnieuw hun relatie met de kinderen/ jongere en hun context vorm te geven en te voeden.
05
Vrije tijd: we trachten steeds ieder kind en/ of jongere te stimuleren voor een deelname aan hobbyclubs, jeugdwerk, het vrijetijdsaanbod dat lokaal georganiseerd wordt. Dit zorgt voor de nodige verwevenheid met de ruimere omgeving en buurt.
06
Dagbesteding: We schenken bijzondere aandacht aan het belang van zinvolle dagbesteding, nml.: onderwijs. Dit geeft onze kinderen en/ of jongere een mogelijks toekomstperspectief. Deze bijzondere aandacht vraagt een nauwe samenwerking in het traject van de kinderen/ jongere en hun context met de school. Deze nauwe samenwerking kan voor wederzijdse verbinding zorgen.
07
Netwerken: We trachten steeds de eigen kracht van de context aan te spreken, te activeren en het eigen netwerk in te schakelen. De kracht van dit informeel netwerk benadrukken en daarop inzetten. Formele hulp kan op die manier verbonden worden met de informele hulp. De buurt, het sociaal netwerk, de familie, vrijwilligers, … krijgen een volwaardige plek binnen het verlenen van hulp.